6 WASIAT SAIDINA UMAR

6 WASIAT SAIDINA UMAR :

1. Jika engkau menemukan cela pada seseorang dan engkau mahu mencacinya, maka cacilah dirimu. Kerana, celamu lebih banyak darinya.

2. Bila engkau hendak memusuhi seseorang, maka musuhilah dahulu perutmu. Kerana, tidak ada musuh yang lebih berbahaya terhadapmu selain perut.

3. Bila engkau hendak memuji seseorang, pujilah ALLAH s.w.t.! Kerana, tiada seorang manusia pun lebih banyak dalam memberi kepadamu dan lebih santun lembut kepadamu selain DIA.

4. Jika engkau ingin meninggalkan sesuatu, maka tinggalkanlah kesenangan dunia. Sebab, andaikata engkau meninggalkannya, bererti engkau terpuji.

5. Bila engkau bersiap-siap untuk sesuatu, maka bersiaplah untuk mati. Kerana, jika engkau tidak bersiap untuk mati, engkau akan menderita, rugi penuh penyesalan.

6. Bilamana engkau ingin menuntut sesuatu, maka tuntutlah Akhirat. Kerana, engkau tak akan memperolehnya kecuali dengan mencarinya.

Sunday, 7 April 2013

Kuliah Kitab Muhimmah

Bismillahirrahmaanirrahiim.

Sollu 'alan Nabi.

Assalamu'alaikum wbt.

Kitab Muhimmah menerangkan tentang kewajipan suami isteri dalam melayari bahtera rumahtangga. Lebih banyak fokus perihal wanita. Sangat menarik. :) Disampaikan oleh Ustaz Kazim Elias. Sangat sesuai ditonton oleh para isteri, suami, mereka yang bakal berkahwin dan sesiapa sahaja. Biarlah berilmu sebelum beribadah. Semoga bermanfaat, InsyaAllah.

http://muhimmah2.blogspot.com/2012/01/httpwww.html

Lebih baik jika ada bukunya, boleh buat rujukan bila-bila masa. Barakallahulakuma.

No comments:

Post a Comment